به مناسبت بیست و سوم مارس زاد روز آکیرا کوروساوا
سال 2011 بود که سایت IMDB در گزارشي فهرست بهترين كارگردانان دنياي سينما كه خالق ماندگارترين فيلمهاي غيرانگليسي در تمام ادوار بودهاند را منتشر كرد و آکیرا کوروساوا کارگردان شهیر و پرآوازه سینمای جهان توانست بزرگانی چون فدیریکو فلینی ، اینگمار برگمن ، فرانسوا تروفو را پشت سر گذاشته و در صدر این لیست قرار بگیرد.
نمیدانم چه قدر با آکیرا کورساوا و دنیای فیلمسازی اش آشنا هستید. اما برای من کوروساوا و فیلم راشومون ش دلیلی هست برای عشقی که امروز به سینما دارم. فیلمای کوروساوا به معنای واقعی، یعنی معنای واقعی سینما.
نمایی از فیلم راشومون 1950
کوروساوا در فیلمسازی اش تکنیک های ویژه و منحصر به فردی داشته است. یکی از تکنیک های شاخص فیلم های او، این بوده که در ساخت فیلمهایش از چند دوربین که آنها را در فاصله دوری از بازیگرهایش قرار میداده، استفاده می کرده است. کوروساوا اعتقاد داشت که عملکرد بازیگران وقتی دوربین فیلمبرداری در فاصله دورتری از آنها قرار میگیرد، بهتر است.
دومین مشخصه فیلمهای کوروساوا استفاده از عناصر آب و هوایی مثل برف، بوران، سرما یا در فیلم رویاها به تصویر کشیدن فصل ها از دید او می باشد.
همچنین کوروساوا برای ساخت فیلمهایش از آثار و نمایشنامه های شکسپیر و آثار ادبی روس استفاده بسیار داشته است : فیلم آشوب از شاه لیر و سریر خون از مکبث و خواب بد از هملت برگرفته شده.
کوروساوا در مصاحبه ای در خصوص فیلمهایش و وجه غالب تصویری در آنها گفته است: درست است که سینما تلفیقی از صدا و تصویر است اما در سینما وجه تصویری باید غالب باشد. این جمله در ذهن من به عنوان یکی از دوستداران سینمای کوروساوا به عنوان شاخصه اصلی فیلمسازی او نقش بسته است.
نمایی از فیلم رویاها 1990
کوروساوا در سال 1990 فیلمی را ساخت به نام رویاها. این فیلم تصویری بود ازرویاهای انسان بزرگی چون آکیرا کوروساوا. کوروساوا رویاها را در سن هشتاد سالگی ساخت. فیلمی که هشت اپیزود دارد که هر قسمت آن یادآور یک دهه از زندگی این کارگردان بوده است. زمانیکه کوروساوا تصمیم به ساخت این فیلم گرفت جلوه های ویژه در ژاپن آنقدر پیشرفت نکرده بود و کوروساوا هم آنقدر سرمایه نداشت تا این فیلم را در هالیوود و با امکانات آن زمان بسازد. اما برای به تصویر کشیده شدن رویاهای کارگردان بزرگی چون کوروساوا سه غول سینمایی دنیا در آن زمان به عنوان سرمایه گذار دست به کار شدند. فرانسیس فورد کاپولا، استیون اسپیلبرگ و مارتین اسکورسیزی. در احترام و علاقه ای که این سه کارگردان به این کارگردان فقید و همیشه ماندنی سینمای ژاپن داشته اند همین بس که مارتین اسکورسیزی در اپیزود پنجم فیلم رویاهای کوروساوا در نقش ونگوگ بازی کرده و اسپیلبرگ در سال 1998 جایزه اسکارش را به این کارگردان بزرگ تقدیم نموده است.
کوروساوا در سپتامبر 1998 چشم از جهان بست و پرونده فیلمسازی او برای همیشه بسته شد اما نام فیلمهای کوروساوا همچنان در صدر بهترین های تاریخ سینمای جهان می درخشدد.
1 نظرات:
وقتی پارسال سونامیِ ژاپن منجر به فاجعهی اتمی فوکوشیما شد، به یاد dreams کوروساوا افتادم و اینکه این مرد بزرگ 20 سال پیش همچین رویدادی رو به تصویر کشیده بود...
ارسال یک نظر